A nyers csirkehús felülete nem steril, Campylobacter és Salmonella baktériumok telepedhetnek meg rajta, amelyek az ételmérgezés fő okozói. A baromfik nem mutatják a Campylobacter fertőzés tüneteit, ezért valójában lehetetlen megmondani, melyik állat hordozza a kórokozót. A baktérium a szalmonella kórokozójával együtt a csirkék szerveiben található, például a belekben, de amikor ezeket az állatokat levágják, a baktérium szétterjedhet a húsban.
Ennek ellenére az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint a csirkét sem a főzés, sem a sütés előtt nem szabad megmosni!
A művelet nem csak felesleges, de veszélyes is; mosás közben a csirkehús felületén lévő baktériumok szétfröcskölődhetnek, és rákerülhetnek a konyhai berendezésre, a ruházatra vagy a bőrre, ami növeli a fertőzés veszélyét is. A csirkehúson vagy annak belsejében rejtőző kórokozók a főzés vagy sütés folyamata során elpusztulnak, ezért sincs szükség a hús mosására.